Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (2024)

Leestijd: 10 minuten

De 8S-serie van Massey Ferguson in het kort: transmissie, cabine, design, uitrusting en nog veel meer – alles is nieuw! Met deze middenklasse serie luidt de fabrikant een nieuwe tractorgeneratie in. We hebben hem op de proef gesteld.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (1)

Moderne designelementen in combinatie met klassieke vormen maken van de 8S-machines iets bijzonders.

Toekomststudies op tentoonstellingen laten vaak visies zien die ver van de realiteit af liggen en een overtrokken design hebben. Dat studies soms sneller worden omgezet in productiemodellen dan verwacht, laat Massey Ferguson zien met de nieuwe tractorserie 8S.

Die klopt bijna perfect met het NEXT Concept van de afgelopen Agritechnica, en het silhouette is zelfs bijna identiek aan dat van het rijklare origineel. Op de show zorgde de cabine al voor gespreksstof, aangezien het design zo anders was dan dat van de momenteel op de markt zijnde machines.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (2)

De externe bedieningselementen op de hoekige spatborden zijn goed bereikbaar.

Eenmaal op het veld en live voor ons durven we de vormgeving van Massey Ferguson een moedige stap te noemen. Veel elementen zijn modern, bijvoorbeeld de agressieve neus (zwaard-design) met de dagrijlampen, maar andere elementen zijn juist retro/klassiek.

Daartoe behoren de hoekige spatborden en ook de cabine, die overeenkomsten vertoont met de voormalige Schlüter-tractoren, zij het zonder de schuifdeuren.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (3)

De cabine is ver gescheiden van de motorruimte en bovendien heel ruim.

Aangezien de cabine een echte blikvanger is met zijn contrasterende kleur en het licht futuristische interieur, willen we onze test deze keer daarmee beginnen en komen we later bij de meer onderhuidse technische zaken, die echter ook bijzonderheden beloven.

Met de introductie van deze nieuwe MF-generatie voeren de Fransen meteen een nieuwe type-aanduiding in. Met ‘8S’ wordt het formaat van de serie en de specificatie aangegeven; S duidt op de hogere specificatie.

De daaropvolgende cijfers geven het maximale motorvermogen aan. Omdat het bij ons testexemplaar nog een voorserie-exemplaar betrof, miste hier nog de aanduiding ‘245’ van het maximumvermogen in pk’s. In totaal omvat de serie vier modellen van 205 tot 265 pk. Ze vervangen de machines van de 7700S-serie, die op dit moment in Beauvais al helemaal niet meer gemaakt worden.

Hoekig commandocentrum voor de Massey Ferguson 8S

Allereerst moeten we zeggen dat de 8S duidelijk meer te bieden heeft dan een nieuwe cabine. Het is tenslotte een werktuig en dus moet de functionaliteit kloppen, maar daar gaan we straks naar kijken.

Enerzijds zet de cabine zich door zijn metallic-grijze lak af tegen de rest van de tractor, maar ook door de grote spleet naar de motorkap. De tussenruimte bedraagt een aanzienlijke 24 centimeter.

Dankzij de gescheiden bouwwijze worden trillingen en motorgeluid minder aan de cabine doorgegeven, zodat de werkruimte aangenaam stil is.

De voorruit helt licht naar voren en heeft een kleine dakoverhang gekregen. Door de voorruit heb je supergoed zicht op de vooras en de onderste arm van de fronthef. Dat is ook te danken aan de wespentaiile van de motorkap.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (4)

De verende vooras van de MF 7700 blijft in de nieuwe serie behouden.

Binnenin biedt de vierstijls-cabine heel veel ruimte aan de chauffeur, met een fors glasoppervlak. Aan het formaat van de cabine mogen de concurrenten een voorbeeld nemen.

Verder wordt het comfort verhoogd door semi-actieve schokdempers met schroefveren. Hiermee kan de vering automatisch of handmatig worden veranderd.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (5)

Aan het uiterlijk van het stuurwiel is ook het een en ander veranderd.

Bij het interieur is MF ook creatief geweest met het designpotlood. Nog maar weinig elementen doen denken aan de voorganger. Het gebruikelijke dashboard achter het stuur vloog eruit en het zogenaamde vDisplay op de A-stijl kwam ervoor in de plaats. Daar vind je in één oogopslag alle belangrijke machinegegevens op smaakvolle wijze gepresenteerd.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (6)

Ook het cabine-interieur ken je nauwelijks terug en heeft diverse esthetische highlights.

In het begin word je wel wat overspoeld door de hoeveelheid gegevens, en sommige weergaven zijn wat klein. Met een draai-drukknop op de stuurkolom kun je kiezen uit verschillende weergaveopties.

Qua uitvoering worden de cabines onderverdeeld in Efficient en Exclusive. Laatstgenoemde pakket heeft meer comfort en meer functies aan boord. Concreet zitten de verschillen in de hydrauliek-uitrusting en een aantal stijlelementen. Daarover later meer.

Op de multifunctionele armleuning zit het brede Multipad-rijhendel. Fijn is dat er geen verborgen knoppen achter het hendel zitten. Alle bedieningsknoppen zijn vanuit je stoel zichtbaar.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (7)

Op het nieuwe rijhendel zit rechts een micro-joystick voor twee elektrische hydrauliekventielen.

Voor twee elektrische regelventielen zit er een mini-joystick direct op het rijhendel. Daarnaast zitten de knoppen voor hefinstallatie, toerental, rijrichting, cruise control en nog twee vrij toewijsbare knoppen. Met het scrollwieltje kun je snel de maximale snelheid aanpassen.

Op de armleuning zitten de overige functies en een aantal knoppen voor de multi-media-uitrusting en de airconditioning.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (8)

Ook de armleuning past bij de nieuwe vormgeving en is duidelijk ingedeeld. Voor de Exclusive-uitrusting is er de Datatronic 5.

De bedieningselementen voor de motor, transmissie en aftakas zijn goed bereikbaar en mooi gemarkeerd. De Datatronic 5 is standaard inbegrepen in het Exclusivepakket. Er zijn nu meer functies in ondergebracht, bijvoorbeeld werklampen, vooras, airco en aftakas.

Een 45 graden draaibare stoel en een koelvak onder de bijrijdersstoel ronden de nieuwigheden van de cabine af.

Massey Ferguson 8S heeft AGCO Power

Nu echter naar de onderhuidse kenmerken van dit trekpaard. Qua motor is gekozen voor een bewezen blok van de eigen motorafdeling. Alle vier de modellen hebben de 7,4 liter grote AGCO Power-zescilinder onder de kap. Ook het kleinste model met 205 pk, dat in de 7700-serie slechts de 6,6-liter-motor had.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (9)

Achter het radiatorpakket schuilt een 7,4 liter grote ACO Power-motor.

De grote zescilinder levert in onze testmachine een maximaal vermogen van 245 pk bij 1.850 toeren; met het vermogensmanagement EPM zelfs 265 pk.

Vergeleken met de voorgaande serie heeft MF bij alle 8S-modellen het vermogen verhoogd. Het constante maximale koppel van de MF 8S.245 bedraagt 1.178 Nm en wordt geleverd tussen 1.000 en 1.500 toeren. Het nominaal toerental is met 150 toeren verlaagd naar 1.950 tpm. Het laagtoerentalconcept is ook doorgetrokken naar de eindsnelheid van 50 km/u, die bij 1.600 toeren wordt bereikt.

De componenten van de uitlaatgas-nabehandeling zitten als een ‘All-in-one-system’ aan de rechterkant van de tractor tussen de beide assen. Het omvat enkel een SCR en SC (Soot Catalyst, roetkatalysator). Een actief DPF en dure VTG (variabele turbinegeometrie) zijn niet nodig.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (11)

De toegang tot het luchtfilter is prima. De inlaatlucht voor de motor wordt voor de cabine aangezogen.

Dankzij de toepassing van hydraulische klepstoters wordt de klepspeling automatisch ingesteld. Dat verlaagt de onderhoudskosten.

Het onderhoudsinterval van de motor bedraagt 600 bedrijfsuren.

De dieseltank heeft een inhoud van 460 liter, de AdBlue-tank 43 liter. De aanzuigopening voor de inlaatlucht zit aan het eind van de motorkap, dus in de ruime spleet tussen motorkap en voorruit. Dat zit volgens Massey Ferguson in de schone zône, zodat het onderhoudsinterval van het luchtfilter wordt verlengd. De bereikbaarheid van het filter is goed.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (12)

Aan de rechterkant van de machine zijn alle componenten voor de uitlaatgasreiniging voor Trap 5 goed behuisd.

Nieuwe transmissie-opties in de Massey Ferguson 8S serie

De Fransen verrassen ook met de keuze aan transmissies, want er zijn twee nieuwe opties in de lijst van de 8S-machines. Ten eerste de Dyna -7 als automatische power-shifttransmissie. Het basisprincipe stamt van de Dyna-6, maar dan met een powershifttrap extra. Vanaf december moet er ook een optionele kruipversnelling bij komen.

Achter de naam Dyna E-Power schuilt een versnellingsbak met dubbele koppeling, eveneens met zeven versnellingen en vier groepen. De groepen worden hier echter via de dubbele koppeling geschakeld. Daardoor is er geen trekkrachtonderbreking tijdens het schakelen van groepen. Deze transmissie zat in onze testmachine.

De meeste tijd van onze veldproef zaten we in de automatische transmissiemodus, waarin de tractor de versnellingen en groepen geheel zelfstandig schakelt.

In deze modus heb je 28 overbrengingsverhoudingen, in de handmatige stand 22. Bij veldwerkzaamheden tussen 5 en 20 km/u heb je 14 versnellingen met een overgang van negen procent. De elektronica had het schakelen goed onder controle.

Het schakelen wordt ondersteund door een actief toerentalmanagement, zodat we noch trekkrachtonderbrekingen, noch rukken hebben gevoeld. De Dyna E-Power schakelt heel vloeiend.

Zowel de Dyna-7 als de Dyna E-Power-transmissie is er in een 40- en 50km/u-versie. De fabrikant adviseert om de 50km/u-versie te bestellen, aangezien daarvoor geen meerprijs geldt en die naderhand tot 40 km/u kan worden begrensd. Je kunt van een 40km/u-transmissie echter geen 50 er maken, omdat je daar niet op alle wielen remmen hebt – of je zou het toelaatbare totaalgewicht moeten reduceren.

Een oude bekende in de transmissielijst komt pas vanaf december 2021 in de 8S-trekkers: de Dyna-VT. Hier wordt vermoedelijk aan een nieuwe versie gewerkt, zodat de ‘oude’ gewoon niet meer wordt aangeboden.

Als we de aandrijflijn volgen, komen we bij de nieuwe achteras. Die is nu bij alle transmissievarianten hetzelfde en gehom*ologeerd voor maximaal 16 ton totaalgewicht. Op alle modellen van de 8S-serie passen banden met een diameter van 2,05 meter. Verder heb je keuze uit vier aftakastoerentallen: 540/540E/1.000/1.000E. Da’s heel goed.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (13)

De cabine is achter afgeveerd door twee semi-actieve schokdempers met schroefveren.

Royale hydrauliek

Standaard aanwezig is de load-sensing hydrauliek met een opbrengst van 150 l/min. Wie nog iets meer nodig heeft, kan kiezen voor een CCLS-pomp met 205 l/min. Die is zelfs leverbaar in de Eco-variant, wat betekent dat hij al bij 1.600 toeren zijn volledige opbrengst levert.

Afhankelijk van de uitrustingsvariant (Efficient of Exclusive) is er een verschillend aantal hydraulische regelventielen. Zo zijn er in de Efficient-uitvoering standaard twee elektrische en twee mechanische regelventielen aanwezig.

Optioneel kun je voor louter vier mechanische kiezen, zodat ook de micro-joystick op het rijhendel komt te vervallen. De hendels voor de regelventielen zitten dan op het zijpaneel, achter de armleuning.

In de Exclusive-variant zijn er maximaal vijf elektrisch te bedienen regel-ventielen. Naast de hydrauliek-joystick zitten er op de armleuning tiptoetsen voor de overige regelventielen.

Er is een optionele fronthef die maximaal 4,8 ton kan tillen. Daar kunnen nog twee regelventielen bij worden besteld, plus drukloze terugloop.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (14)

De hefinrichting aan de achterzijde kan maximaal 10 ton tillen.

In combinatie met de fronthef is zelfs een frontlader-aansturing mogelijk (met maximaal vier regelventielen midscheeps tussen de assen). Bovendien worden Isobus-apparaten aan de voorzijde steeds belangrijker, zodat er daarvoor ook een aansluiting is.

De MF 8S is zelfs gemaakt voor frontlader-gebruik. Een extra frame is hier niet nodig.

Aangezien de aantallen bij dit machineformaat vrij klein zijn, is er afgezien van een panoramadak. Hij is meer een allrounder buiten het erf van de boerderij.

Technische gegevens van de Massey Ferguson 8S

Motor: AGCO Power, zescilinder; cilinderinhoud 7,4 l; nominaal vermogen 169 kW (230 pk) @ 1.950 tpm, max. vermogen 180 kW (245 pk) @ 1.850 tpm, met EPM 195 kW (265 pk); max. koppel 1.178 Nm @ 1.500 tpm.

Transmissie: Dyna E-Power (naar keuze Dyna-7), versnellingsbak met dubbele koppeling, 7 versnellingen, 4 groepen; topsnelheid 50 km/u @ 1.600 tpm; aftakastoerentallen 540/540E/1.000/1.000E.

Hydrauliek & hefinstallatie: hydrauliekpomp 150 l/min load-sensing (optioneel 205 l/min CCLS); max. hefvermogen achter 10 t, fronthef 4,8 t

Afmetingen & gewichten: Wielbasis 3,05 m; leeggewicht 9,3 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 16 t.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (15)

Optioneel is er een fronthef met een hefvermogen van 4,8 ton en extra hydrauliekaansluitingen.

De concurrentie: middenklasse-tractoren

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (16)

MF 8 S.245

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (17)

John Deere 6215 R

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (18)

Claas Axion 850

MotorAGCO PowerJohn Deere Power SystemsFPT NEF 6
Cilinderinhoud7,4 l, zescilinder6,8 l, zescilinder6,7 l, zescilinder
Nom. vermogen230 pk @ 1.950 tpm215 pk @ 2.100 tpm250 pk @ 2.150 tpm
Max. vermogen245 pk (met boost 265 pk)237 pk (met boost 259 pk)264 pk
Max. koppel1.178 Nm @ 1.500 tpm1.004 Nm @ 1.600 tpm1.132 Nm @ 1.500 tpm
UitlaatgasreinigingSCR en SCDPF, DOC, SCR met DEFDOC en SCRoF
Tankinhoud460 l395 l (335 l)455 l
TransmissieDyna E-PowerDirectDriveHexashift
Versnellingen en groepen7 versn., 4 groepen8 versn., 3 groepen6 versn., 4 groepen
Topsnelheid50 km/u @ 1.650 tpm50 km/u @ 1.600 tpm50 km/u @ 1.950 tpm
Hefvermogen a/v10 t/4,8 t10,4 t/5,0 t10,2 t/4,7 (5,9) t
Opbrengst hydrauliek150 l/min (opt. 205 l/min)114 l/min (opt. 155 l/min)150 l/min (opt. 205 l/min)
Leeggewicht9,3 t8,5 t9,7 t
Max. toelaatbaar totaalgewicht16,0 t13,45 t14,0 t

Onze conclusie over de Massey Ferguson 8S serie

De nieuwe 8S-serie van Massey Ferguson mag gezien worden. De vormgeving is ongewoon, maar spreekt ons zeker aan.

Vooral de cabine is mooi ruim en is door de scheiding van de motorruimte stil van binnen. De bedieningselementen zijn goed gepositioneerd en de bediening bevalt ons.

De weergave van de machineparameters op het scherm op de A-stijl mag wel wat groter zijn.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (19)

Het voorste dashboard is afgelost door een digitaal scherm op de A-stijl. Sommige parameters zouden iets groter moeten worden weergegeven.

Onder de kap zit de bekende 7,4 liter grote zescilinder van AGCO Power. Die levert een flink koppel.

In onze test kon de 8S ondanks de extreme droogte zeer goed overweg met de cultivator. Erg fijn is ook de Dyna E-Power, de transmissie met dubbele koppeling. De automaat werkte zeer vloeiend, zodat je zelden merkte dat er geschakeld werd. Als alternatief is er de nieuwe Dyna-7-powershifttransmissie en binnenkort de Dyna-VT.

+ grote motor
+ modern design
+ smeuïge versnellingsbak met dubbele koppeling
+ ruime cabine

– kleine weergave op A-stijl-display

Je had deze informatie (veel) eerder kunnen weten, als je het Agri Trader Test Jaarboek gekocht had.

Massey Ferguson 8S serie - De Rode Rebel - Uitgeverij Agri Trader (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5749

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.